Çin'de Tanısı Konulamayan Zatürre Vakaları Çocukları Tehdit Ediyor

Çin'de son zamanlarda çocuklar arasında gizemli zatürre vakalarının arttığına dair endişe verici haberler gelmeye devam ediyor. Uluslararası Bulaşıcı Hastalıklar Derneği (ISID) tarafından yapılan açıklamaya göre, başkent Pekin ve kuzeydeki Liaoning eyaletinde çocuk hastanelerinde "teşhis edilemeyen" zatürre benzeri vakaların görülmesi nedeniyle aşırı yoğunluk yaşanıyor.

Hastalığın mikoplazma zatürresi kaynaklı bir solunum yolu enfeksiyonu olduğu düşünülüyor, ancak çocuklarda görülen farklı belirtiler tanı koymayı zorlaştırıyor. ProMed ağı üzerinden paylaşılan bilgilere göre, hastalığın en temel belirtisi öksürük olsa da, çocuklarda öksürük yerine üst solunum yolu semptomları, yüksek ateş ve solunum yollarında iltihaplanma görülüyor.

Çocuk hastanelerindeki aşırı yoğunluk, Pekin'de bir vatandaşın ifadesine göre, "Hastanede çok sayıda çocuk tedavi altında. Öksürük yok, zatürre belirtisi göstermiyorlar fakat yüksek ateş ve solunum yollarında iltihaplanma var."

Mikoplazma zatürresinin çocuklarda özellikle öksürük yerine üst solunum yolu semptomlarına yol açtığı belirtiliyor. Dr. Stephan Gibson, solunum yollarında "yanma tarzı infiltrasyonların" görülebileceğini ve akciğer röntgenlerinde iltihaplanma bulgusunun anomali oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Özellikle Liaoning eyaletinde durumun ciddi olduğu ve çocuk hastanelerinin aşırı yoğunluk yaşadığı rapor ediliyor. Hastane çalışanları, serum takılan çocukların acil serviste tedavi beklediğini ve hastaların uzun süre sıra beklemek zorunda kaldığını ifade ediyor.

Çin'de yaşanan bu salgın, veliler arasında da endişe yaratmış durumda. Bazı veliler, okullarda öğrenci ve öğretmenler arasında hastalığın yayıldığını belirtiyor ve yetkilileri "salgını örtmeye çalışmakla" suçluyor. Bir velinin ifadesine göre, "Hastalığı okula bildirmenize izin verilmiyor. Eğer semptomlar varsa ve hastanede tedavi ediliyorsanız, öğretmene gidip izin alıyorsunuz, bunları veli grubunda tartışmanız yasak. Her şey devlet sırrı."

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise resmi bilgi talep etmiş ve konuyla ilgili Çin'den daha fazla detay istemiştir. Mikoplazma zatürresinin antibiyotik ilaçlarla tedavi edilebildiği ancak hastalığın yeniden yayılmasının antibiyotik direncinin artmasına bağlı olabileceği değerlendiriliyor.

Bu makaleden keyif aldınız mı? Bilgi sahibi olmak için bültenimize katılarak eklenen içeriklerden haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Makaleler
Yazar Hakkında

Merhaba ve eYazar'a hoş geldiniz! Biz, yazma tutkusuyla yanıp tutuşan yazarlar ve okuyucular için bir platform sunan dinamik bir topluluğuz. eYazar, herkesin kendilerini ifade edebileceği, düşüncelerini paylaşabileceği ve yazılarını bir kitlenin beğenisine sunabileceği, bu ekledikleri içeriklerden kendilerine ek gelir elde etmek için para kazanacakları bir ortamı hedefler.